SuomeksiPå svenska       Etusivu  Toimitusehdot  Ota yhteyttä  Yritystiedot

KYLVÖ SUORAAN AVOMAALLE
Ilmastoi maa muokkaamalla ja kääntämällä. Lisää tarvittaessa luonnonlantaa ja kompostia tai vaihtoehtoisesti jotain täysravinnetta. Tiiviiseen maahan lisätään myös hiekkaa ja turvetta. Tarkista
pussista viljelyohjeen numero (pussissa lukee numeron edellä ”odlingsanvisning”) ja/tai laskussa kerrotut tiedot viljelystä! Jos ohjeessa sanotaan esimerkiksi, että siemeniä on liotettava tai karheutettava, tämä on tehtävä ennen kylvöä. Rivikylvö helpottaa harventamista ja kitkemistä. Kastele rivit ennen kylvöä. Älä koskaan kylvä liian tiheään, ja harvenna tarpeen mukaan, jotta taimet kehittyisivät hyvin. Peitä siemenet multakerroksella, jonka paksuus on n. 5 kertaa siementen
paksuus.

1. Kylvä keväällä (maalis-kesäkuussa) suoraan avomaalle, ellei muuta ajankohtaa ole annettu.KYLVÖ JA ESIKASVATUS SISÄLLÄ

Puhdista aina kylvöastiat huolellisesti ennen kylvöä. On parempi käyttää matalaa kuin liian korkeaa
kylvöastiaa, eritoten jos siemenet ovat pieniä. Jos kylvöastiat ovat liian korkeita, kasteluun on käytettävä liian paljon vettä, jotta varsinkin pinnalle kylvettävät pienet siemenet pystyisivät imemään kosteutta. Pienille siemenille käytetään kylvömultaa. Isommille ja hitaasti itäville siemenille (esim. öljypuu ja kamelia) käytetään karkeampaa, ilmavampaa multaa. Molemmissa tapauksissa itämistä edistää vermikuliitin käyttäminen. Sitä sekoitetaan kylvömultaan 10-25 % mullan määrästä, ja lisäksi seosta käytetään siementen peittämiseen. Näin mullan kosteus on helpompi
pitää tasaisena.
Kun kylvetään erityisen arvokkaita siemeniä tai kun mullan puhtaudesta ei ole varmuutta, multa on ennen kylvöä steriloitava. Näin vältytään vahingollisilta, esimerkiksi pikkutaimien sienitauteja aiheuttavilta mikro-organismeilta. Multa steriloidaan pitämällä sitä uunissa vähintään 100 asteessa noin 20 minuuttia, minkä jälkeen sen annetaan jäähtyä. Steriloitu multa kastellaan ennen kylvöä läpikotaisin keitetyllä vedellä.
Tarkista pussista viljelyohjeen numero ja onko laskussa ohjeita! Jos ohjeessa ilmoitetaan esimerkiksi, että siemenet itävät valossa tai pimeässä tai että siemeniä on liotettava tai karheutettava,
nämä seikat on otettava huomioon ennen kylvöä. Sekoita kylvöalusta huolellisesti ja tasoita pinta. Kastele multa ennen kylvöä läpikotaisin. Kylvöastioiden pohjassa on oltava reiät. Kastele aina alta päin. Levitä siemenet tasaisesti kylvöalustaan ja peitä ne mullalla tai vermikuliitilla n. 3 kertaa siemenen paksuudelta, ellei pussissa tai laskussa ole annettu muuta ohjetta. Kylvä mieluummin
harvaan kuin liian tiheään, niin taimet kasvavat paremmin ja kouliminen on helpompaa. Pidä kylvökset koko ajan sopivan kosteina. Ne eivät saa missään tapauksessa kuivua. Peitä astiat muovilla tai käytä minikasvihuonetta tai vastaavaa. Muista ilmaraot. Kun taimet ilmestyvät näkyviin, siirrä astiat mahdollisimman valoisaan, hiukan viileämpään paikkaan, niin ettei taimista tule honteloja. Kaikki pikkutaimet hyötyvät tammi-huhtikuussa lisävalosta. Pienet taimet eivät yleensä tarvitse lainkaan lannoitusta; lannoittaminen aloitetaan vasta koulimisen jälkeen, ks. ”Pikkutaimien kouliminen”.
Huomaa, että monivuotiset ruukkukasvit/huonekasvit viihtyvät kesällä hyvin ulkona.

2. Esikasvatus. Kylvä sisälle tai kasvihuoneeseen/kasvulavaan maalis-huhtikuussa, ellei muuta ajankohtaa ole annettu. Koulitaan yleensä kerran.
3. Esikasvatus. Kylvä sisälle tai kasvihuoneeseen helmi-maaliskuussa, ellei muuta ajankohtaa ole annettu. Koulitaan yleensä kerran.
5. Esikasvatus. Nämä ovat yleensä yksivuotisia kasveja, jotka vaativat itääkseen kylmän kauden. Kylvä sisälle huoneenlämpöön helmi-huhtikuussa. Siirrä kylvökset vuorokauden kuluttua 8 päiväksi (vuorokaudeksi) jääkaappiin. Ota ne sen jälkeen itämään valoon ja huoneenlämpöön.PIKKUTAIMIEN KOULIMINEN
Taimet on hyvä koulia mahdollisimman aikaisin, niin että ne saavat riittävästi tilaa ja ravinteita ja pääsevät kehittymään. Jos taimet ovat liian pitkään vähäravinteisessa kylvömullassa ja kasvavat liian tiheässä, niiden kasvu pysähtyy. Käytä kouliessasi taimimultaa, johon on lisätty hiukan ravinteita. Multaan kannattaa ilmavuuden lisäämiseksi sekoittaa vermikuliittia. Multa voidaan myös kattaa ohuella vermikuliittikerroksella. Vermikuliitti heijastaa nimittäin valoa, mikä edistää taimien kasvamista. Useimmat lajit tekevät ensin kaksi sirkkalehteä, minkä jälkeen kehittyvät varsinaiset kasvulehdet. Kun ensimmäinen kasvulehtipari on auennut, taimet voidaan koulia, mikäli ne ovat riittävän tanakoita ja niitä pystyy käsittelemään. Sellaisten lajien, joilla on ohuet ja taipuisat varret, on saatava ennen koulimista kehittyä pidemmälle. Taimet istutetaan hiukan aikaisempaa syvempään.
Apuna koulimisessa voidaan käyttää esimerkiksi istutuspuikkoa, jäätelötikkua tai pientä kahvilusikkaa. Yleensä taimet koulitaan pieniin ruukkuihin, joissa ne voivat kasvaa ulos istutukseen asti. Ulos istutettaville kasveille muoviruukut sopivat mainiosti. Ruukkujen pohjassa on oltava reiät. Koulitut taimet sijoitetaan ensin vähän viileämpään paikkaan ja niin valoisaan kuin mahdollista. Kannattaa käyttää lisävaloa, mieluiten loisteputkilamppua. Taimet kastellaan altapäin. Jos ruukkuja on useita, kastelua helpottaa, jos ne pannaan tarjottimille ja mielellään altakastelumattojen päälle. Noin kahden viikon kuluttua voit ryhtyä lannoittamaan taimia miedolla nestemäisellä lannoitteella. Ulos istutettavat yksivuotiset kasvit siirretään kasvupaikalleen karaisun jälkeen touko-kesäkuun aikana.

11. Kylvä ruukkuihin tai laatikoihin sisälle huoneenlämpöön. Ellei ole annettu muuta ohjetta, toimi seuraavasti: Yksivuotiset kasvit kylvetään yleensä helmi-huhtikuussa. Monivuotiset kasvit (esimerkiksi eukalyptukset) kylvetään yleensä tammi-toukokuussa, mutta useimmat lajit voi kylvää muulloinkin. Latvo myöhemmin ne lajit, joista on tarkoitus tulla pensasmaisia.
12. Ellei muita ohjeita ole annettu, kylvä tilaviin ruukkuihin ravinteikkaaseen istutusmultaan, 2-4 siementä kuhunkin ruukkuun. Kylvetään yleensä helmi-huhtikuussa. Älä kouli ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle ulos.
14. Kylvä ruukkuihin tai laatikoihin sisälle. Pane kylvöastiat jonkin lämmönlähteen päälle tai ainakin lämpimään paikkaan. Sopiva mullan lämpö on 28-33 astetta. Siirrä kylvökset viileämpään paikkaan heti, kun taimet ovat ilmestyneet näkyviin. Ellei muita ohjeita ole annettu, toimi seuraavasti: Yksivuotiset lajit kylvetään yleensä helmi-huhtikuussa. Monivuotiset kasvit (esimerkiksi eukalyptukset) kylvetään yleensä tammi-toukokuussa, mutta useimmat lajit voi kylvää muulloinkin.
16. Monivuotisten huonekasvien siemenet voi kylvää mihin vuodenaikaan tahansa. Kovakuorisia siemeniä liotetaan ennen kylvöä vedessä 1-2 vrk. Sekoita kylvömultaan ¼ turvetta ja ¼ vermikuliittia, puhdasta soraa tmv. Kylvä kylmä- tai lämpölavaan (kasvihuoneeseen) tai sisälle ruukkuihin tai laatikoihin. Jälkimmäisessä tapauksessa kylvöastiat on peitettävä muovilla, johon on tehty ilmareikiä. Kun kylvät sisälle, kastele aina altapäin. Pensaiden ja puiden siemenet (numerosarja 4000) voidaan kylvää tämän ohjeen 16 mukaan ja kasvattaa hyvällä menestyksellä sisällä tai kasvihuoneessa. Parempi on kuitenkin toimia ohjeen 8 mukaan. Nämä lajit itävät aina paremmin, jos kylvökset saavat olla vaihdellen kylmässä ja leudommassa säässä. Kouli taimet kerran tai kahdesti. Säännöllinen suihkutus tekee niille hyvää. Ulkona kasvavat lajit on parasta istuttaa kasvupaikalle keväällä. Pikkutaimet on aina peitettävä talveksi. Puuvartisten kasvien siementaimet tulevat aika pieninä riippuvaisiksi lannoituksesta. Aloita antamalla pieniä määriä nestemäistä täysravinnetta.

22. Kaktukset ja muut mehikasvit. Näiden kasvien siemenet kylvetään kaupoista saatavaan kaktusmultaan. Käytä mieluiten matalia kylvöastioita, joissa on pohjassa reiät, niin että voit kastella altapäin. Pieniä siemeniä ei peitetä lainkaan. Isommat siemenet peitetään kokonaan ohuella kerroksella hiekkaa. Kastele kylvökset läpikotaisin, mieluiten altapäin. Peitä kylvöastiat lasilla tai muovilla. Huolehdi ilmarei’istä. Pidä kylvökset kohtuullisen kosteina, mutta älä päästä multaa kuivumaan kokonaan. Suojaa kylvökset ja pikkutaimet suoralta auringonpaisteelta. Taimet talvehtivat parhaiten viileässä ja kun niitä kastellaan hillitysti. Kaktuksentaimia ei yleensä suositella koulittavaksi ennen 10 kk:n ikää. Kaktusten itämisajat vaihtelevat hyvin paljon - viikosta kuukausiin. Pieniä kaktuksentaimia ei lannoiteta.

 PERENNOJEN sekä PENSAIDEN JA PUIDEN KYLVÄMINEN

Perennoja kylvetään eri tavoin. Jotkut helposti itävät lajit kylvetään keväällä. Kylvö voidaan silloin tehdä sisällä, kasvihuoneessa tai ulkona. Jotkut toiset vaativat yhden tai useamman kylmäkauden siementen herättämiseksi lepovaiheesta. Silloin kylvö tehdään syksyllä tai talvella. Myöhään syksyllä kylvettäessä ei ole tarkoitus, että siemenet itäisivät ennen talvea. Jos niin kuitenkin tapahtuu, taimet on peitettävä. Normaalisti siemenet itävät talven jälkeen, kun ilmat alkavat keväällä lämmetä. Jos siemenet kylvetään talven mentyä, kylmäkäsittely voidaan tehdä panemalla kylvökset jääkaappiin tietyksi ajaksi. Tällä tavalla pyritään jäljittelemään luonnonolosuhteita.
Puhdista kylvöastiat aina kunnolla ennen kylvöä. Kun kylvetään perennoja, jotka pannaan ulos itämään, kannattaa käyttää korkeahkoja astioita, joissa on pohjassa reikiä. Kun multaa on enemmän, se ei kuivu niin helposti, mutta toisaalta pinta pääsee kuivahtamaan, jos vettä on tullut annettua liikaa. Tarkista pussin viljelyohjenumero ja/tai laskussa annetut viljelyohjeet! Jos siemenet vaativat esimerkiksi lämpötilan vaihteluja, liotusta tai karheutusta, nämä seikat on otettava huomioon ennen kylvöä. Käytä kylvömultaa, kevyesti lannoitettua taimimultaa tai luonnon kompostimultaa. Sekoita joukkoon puolet soraa, hiekkaa tai vermikuliittia. Täytä kylvöastiat mullalla ja anna mullan imeä itseensä vettä altapäin. Levitä siemenet tasaisesti mullan pinnalle.

Pieniä siemeniä ei peitetä mullalla vaan n. 2-5 mm paksulla kerroksella soraa tai hiekkaa (kerroksen paksuus siementen koon mukaan) tai 5 mm paksulla kerroksella vermikuliittia. Isot siemenet peitetään ensin ohuella kerroksella (3-8 mm) multaa, ja sen jälkeen päälle levitetään kerros soraa, hiekkaa tai vermikuliittia.
Suoraan kasvupaikalle kylvämistä suositellaan vain poikkeustapauksissa. Useimmissa tapauksissa perennat esikasvatetaan. Esikasvatukseen kannattaa varata oma paikka, ”lastentarha”, jostain puolivarjosta. Taimet koulitaan sitä mukaa kun ne varttuvat, yleensä vähintään kerran ennen istutusta ulos lopulliselle kasvupaikalle. Perennat istutetaan kasvupaikalleen yleensä keväällä tai syksyllä sitten, kun taimet ovat kasvaneet hiukan suuremmiksi.

4. Helposti itävät perennat. Kylvä ulos laatikoihin, ruukkuihin tai rikkaruohottomaan paikkaan avomaalle tai kylmälavaan keväällä (maalis-toukokuussa). Pane kylvökset puolivarjoisaan paikkaan. Perennat koulitaan yleensä kerran. Pikkutaimet on hyvä peittää ensimmäiseksi talveksi. Joidenkin lajien itäminen kestää kauemmin. HUOM! Ne perennansiemenet, joiden kasvattamiseen on annettu viljelyohje nro 4, voidaan myös kylvää syksyllä ulos. Moni perenna hyötyy syyskylvöstä.
4B. Näillä siemenillä on erittäin kovat kuoret. Ulkona luonnossa ne itävät talvisään vaikutuksesta. Siemenet on parasta kylvää ruukkuihin tai laatikoihin. Pane kylvökset suojaamattomina ulos puolivarjoon mahdollisimman aikaisin, mielellään jo tammikuussa. Lumipeite kylvöksen päällä on eduksi itämiselle. Jos lunta ei tule, peitä kylvökset havuilla ja lehdillä. Siemenet itävät keväällä tai kesällä, mutta joidenkin hitaasti itävien lajien siemenet vasta seuraavan vuoden keväänä. Jos kylvät vasta, kun talvi on jo ohi, kannattaa kylvää syksyllä tai noudattaa ohjetta 4C.
4C. Useimpien perennojen siemenet tarvitsevat lepovaiheesta heräämiseen kylmäkauden. Jos kylvät vasta, kun talvi on jo ohi, pane kylvökset 3-5 viikoksi jääkaappiin (n. 1-3 plusasteeseen). Siirrä ne sitten itämään + 15-20 asteeseen. Kun taimet ilmestyvät näkyviin, siirrä kylvökset mahdollisimman valoisaan ja viileään paikkaan sisälle (n. 10-15 asteen lämpöön).
4D. Nämä siemenet tarvitsevat itääkseen voimakkaita lämpötilanvaihteluita. Kylvä siemenet tammi-maaliskuussa sisälle huoneenlämpöön (n. 20 asteeseen) ruukkuihin tai laatikoihin. Siirrä kylvökset noin 3 viikon kuluttua 4-6 viikoksi jääkaappiin (lämpö n. 3 astetta). Siirrä ne sen jälkeen ulos varjoon. Lumipeite kylvösten päällä edesauttaa itämistä. Jos lunta ei tule, peitä kylvökset havuilla ja lehdillä. Siemenet itävät keväällä tai kesällä, mutta joidenkin hitaasti itävien lajien siemenet vasta seuraavan vuoden keväänä. Vaihtoehtoisesti voit kylvää siemenet syksyllä ulos.

4E. Hitaasti itävät siemenet, jotka vaativat läpäisevän kylvömullan. Kylvä siemenet ruukkuihin tai laatikoihin maalis-lokakuussa. Sekoita kylvöalustaksi ¼ multaa ja ¾ hiekkaa. Pane kylvökset ulos varjoon. Pidä kosteus tasaisena.

4F. Nämä siemenet itävät usein epätasaisesti (eriaikaisesti). Ellei muuta ohjetta anneta, kylvä siemenet ruukkuihin tai laatikoihin huoneenlämpöön (n. 20 astetta) tammi-toukokuussa. Jos siemenet eivät ole itäneet kuukaudessa, siirrä kylvökset jääkaappiin 4-6 viikoksi. Siirrä ne sen jälkeen ulos varjoon. Jos siemenet itävät kesken kylmäkäsittelyn jääkaapissa, ota ruukut/laatikot taimineen jääkaapista mahdollisimman valoisaan, viileään paikkaan (n. 10-15 astetta).
4G. Nämä siemenet itävät yleensä nopeasti. Kylvä ne laatikoihin tai ruukkuihin huhti-heinäkuussa.
Jos siemenet eivät ole itäneet kuukaudessa, siirrä kylvökset jääkaappiin 3-5 viikoksi. Siirrä ne sen jälkeen ulos varjoon.
20. Vesikasvien ja eräiden rantakasvien siemenet kylvetään maalis-kesäkuussa vesitiiviisiin astioihin kevyesti lannoitettuun liejumultaan (voit käyttää savea, johon on sekoitettu vähän lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta). Mullan päällä saa olla vettä 1-2 cm. Pidä kylvöksiä sisällä tai ulkona 18-24 asteen lämmössä.

20B. Käsittele kylvöksiä ohjeen 20 mukaisesti 3 viikkoa. Pane ne sen jälkeen 4-6 viikoksi n. -3 - +3 asteen lämpöön. Kylvökset saavat mielellään jäätyä. Anna lämpötilan sen jälkeen vähitellen nousta. Kouli taimet myöhemmin isompiin astioihin.

7. Jotkut puuvartiset kasvit ovat ensimmäisinä vuosinaan hallanarkoja. Niitä on hyvä kasvattaa isoissa ruukuissa 1-3 vuotta koulimisen jälkeen. Silloin ne kannattaa siirtää talveksi lämmittämättömään kasvihuoneeseen tai varastoon tai kaivaa maahan maanpinnan tasolle. Viimeksi mainitussa tapauksessa ruukut peitetään havuilla ja lehdillä. Huolehdi siitä, ettei multa pääse kuivumaan.

8. Puiden, pensaiden ja havukasvien siemenet kylvetään keväällä tai syksyllä ulos laatikoihin, ruukkuihin tai rikkaruohottomaan paikkaan avomaalle tai kylmälavaan. Käytä hiekansekaista, rikkaruohotonta (komposti)multaa. Kastele multa ennen kylvöä läpikotaisin. Levitä siemenet tasaisesti mullan pinnalle. Peitä kylvökset 2-20 mm:n paksuudelta soralla/hiekalla, johon voit halutessasi sekoittaa vermikuliittia. Pane kylvökset puolivarjoon, suojaamatta alttiiksi tuulelle ja tuiskulle. Peitä pikkutaimet aina talveksi. Kouli kerran tai kahdesti. Puuvartiset siementaimet alkavat aika pian tarvita lisälannoitusta. Aloita antamalla pieniä annoksia nestemäistä täysravinnetta.
SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELY eli STRATIFIOINTI

9. Kylmäkäsittelyn tarkoitus on keskeyttää siementen lepokausi ennen kylvöä (tämä koskee lähinnä pensaiden ja puiden siemeniä). Menettelyssä on kaksi vaihetta: ensin siementen annetaan imeä itseensä vettä, ja sen jälkeen niitä pidetään kylmässä. Kylmäkäsittely kannattaa ajoittaa niin, että siemenet ovat valmiita kylvettäviksi huhti-kesäkuussa.
Käytä perusmassana hienoksi siivilöityä hiekkaa, vermikuliittia tai hienoksi seulottua turvetta. Lisää niin paljon keitettyä ja jäähdytettä vettä, kuin massa pystyy imemään. Käytä kutakin siemenannosta kohti 1 dl perusmassaa. Pane massa, johon olet lisännyt siemenet, tiiviiseen muovipussiin, sulje pussi ja kiinnitä päälle nimilappu. Pidä pussia huoneenlämmössä n. 5-6 vuorokautta, niin että siemenet ehtivät imeä veden itseensä. Pane pussi sitten jääkaappiin n. + 1-3 asteen lämpöön 5-8 viikoksi, jos muuta aikaa ei ole annettu. Ravistele ja tarkastele pussia säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Jos siemenet itävät kylmäkäsittelyn aikana, keskeytä käsittely heti ja kylvä siemenet ulos.
Kylmäkäsittelyn jälkeen siemenet kylvetään ulos perusmassassaan, annetun viljelyohjeen mukaan.
Stratifioinnin sijasta siemenet voi myös kylvää syksyllä suoraan ulos. Silloin talvi huolehtii kylmäkäsittelystä luonnollisella tavalla.


Kaktukset ja muut mehikasvit


22. Kaktukset ja muut mehikasvit. Näiden kasvien siemenet kylvetään kaupoista saatavaan kaktusmultaan. Käytä mieluiten matalia kylvöastioita, joissa on pohjassa reiät, niin että voit kastella altapäin. Pieniä siemeniä ei peitetä lainkaan. Isommat siemenet peitetään kokonaan ohuella kerroksella hiekkaa. Kastele kylvökset läpikotaisin, mieluiten altapäin. Peitä kylvöastiat lasilla tai muovilla. Huolehdi ilmarei’istä. Pidä kylvökset kohtuullisen kosteina, mutta älä päästä multaa kuivumaan kokonaan. Suojaa kylvökset ja pikkutaimet suoralta auringonpaisteelta. Taimet talvehtivat parhaiten viileässä ja kun niitä kastellaan hillitysti. Kaktuksentaimia ei yleensä suositella koulittavaksi ennen 10 kk:n ikää. Kaktusten itämisajat vaihtelevat hyvin paljon - viikosta kuukausiin. Pieniä kaktuksentaimia ei lannoiteta.


Muita ohjeita


13.
Nämä siemenet tarvitsevat itämiseensä valoa. Siksi siemeniä ei kylvettäessä peitetä mullalla. Ohut kerros vermikuliittia päästää kuitenkin valon lävitseen ja tasaa kosteutta. Lisävalo (esimerkiksi loisteputki) on suureksi hyödyksi. Kylvökset tarvitsevat valoa n. 12-14 tuntia vuorokaudessa. Huolehdi siitä, etteivät kylvökset pääse missään vaiheessa kuivumaan.
15. Nämä siemenet itävät nopeammin, jos niiden kuoria karheutetaan ennen kylvöä. Helpointa on raaputtaa siemeniä varovasti kahden hienon hiekkapaperin välissä. Jos siemeniä kehotetaan liottamaan, se on tehtävä raaputuksen jälkeen ennen kylvöä.
17. Näiden kasvien siementaimet ovat hyvin hauraita, mikä vaikeuttaa niiden koulimista. Siksi siemenet kannattaa kylvää siementen koosta riippuen 10-40 siemenen ryhmiksi. Mättäät koulitaan sitten sellaisenaan, jakamattomina.
18. Nämä siemenet itävät nopeammin, jos ne pannaan ennen kylvöä 3-5 vuorokaudeksi likoamaan haaleaan veteen.
19. Nämä siemenet itävät nopeammin, jos ne pannaan ennen kylvöä 1-2 vuorokaudeksi likoamaan haaleaan veteen.
21. Nämä siemenet itävät paremmin pimeässä. Ellei pussissa tai laskussa ole neuvottu toisin, peitä siemenet mullalla siten, kuin kohdassa "Kylvö ja esikasvatus sisällä" kuvataan. Peitä kylvöastia sen jälkeen tummalla muovilla, pahvilla tmv. Huolehdi siitä, että peitteessä on ilmarakoja. Tarkista kylvökset päivittäin. Siirrä kylvökset valoon heti, kun taimet ilmestyvät näkyviin.

Soliditet AAA
Copyright © info@exoticgarden.fi
WAD Technologies - Web Application Design